Een eeuwenoude droom wordt werkelijkheid
 

Het Huybert van Olden hofje in Schuytgraaf wordt gerealiseerd op een plek met een rijk historisch verleden. Een deel van de gronden was eeuwenlang eigendom van Stichting Huybert van Olden en is pas recent verkocht aan de gemeente Arnhem in het kader van de ontwikkeling van Schuytgraaf. Een mooi verhaal ging hieraan vooraf...

kaartje geschiedenis

 

Een stukje Arnhem met een bijzondere geschiedenis
 

Huybert van Olden werd begin oktober 1691 geboren in Arnhem. Als adelborst vertrok hij in 1713 in dienst van de VOC naar Oost-Indië. Daar verbleef hij als assistent-boekhouder tot 1722 op Ambon. Na zijn terugkomst in Arnhem ontmoette hij de 13 jaar jongere Derkje van Spankeren met wie hij op 14 december 1729, op 38-jarige leeftijd, in Rhenen trouwde. Samen kregen zij 3 kinderen: Roedolf Geeraert (1731-1735), Anna Maria (1733-1733) en Theodora Hubertina (1734-1734). Niet alleen de kinderen stierven jong. Derkje overleed in 1734 op 30-jarige leeftijd terwijl zij net bevallen was van Theodora.

Impressie /

Het oprichten van een oude mannenhuis
 

Huybert stierf in 1774 op 82-jarige leeftijd. Hij liet zijn vermogen na met een bijzondere opdracht: ‘Het oprichten van een oude mannenhuis’. Hij belastte zijn neven met het uitvoeren van die opdracht en het bestuur van de op te richten Stichting. Tot op de dag van vandaag bestaat de Stichting en vormen de Van Oldens het bestuur. Maar de opdracht tot het oprichten van het oude mannenhuis is tot op heden (nog) niet ingevuld.

Succesvol bierbrouwer en boekhouder

 

Na het veel te jong overlijden van zijn vrouw en kinderen legde Van Olden zich volledig toe op zijn werk: bier brouwen. Daarnaast was hij van 1758 tot 1769 boekhouder van het bakkersen brouwersgilde in Arnhem. Dat hij succesvol was, blijkt uit het vermogen dat hij opbouwde. Van Olden bezat naast kapitaal ook diverse onroerende goederen en percelen grond. Hij was onder meer beleend door de Gentse Leenkamer met de halve Rijckewaertse tiend te Elst en in de Overbetuwe. Hij is nooit meer hertrouwd.

bierbrouwen

Inschrijftermijn gesloten!

U kunt zich echter nog inschrijven als reserve kandidaat.

Bekijk het aanbod

footer /